4 Tips om je kat zijn nieuwe mand te laten gebruiken

4 Tips om je kat zijn nieuwe mand te laten gebruiken

Tips om je kat zijn nieuwe mand te laten gebruiken

 

Oké laat ik voorop stellen dat katten eigenwijs zijn en zich niet zomaar iets laten vertellen. De kans bestaat dan ook dat ze een nieuwe aankoop, een nieuw merk kattenbrokken of hun spiksplinternieuwe nieuwe kattenbed volledig links laten liggen. Maar geef niet op, ze zijn en blijven nieuwsgierig. 

 

Tip 1: Geef het tijd

Zoals gezegd, katten zijn nieuwsgierig. Ze zullen niet allemaal direct in hun mandje duiken, maar ze weten dondersgoed dat er iets nieuws in huis staat. Ze hebben het geroken en hebben mogelijk tijd nodig om het te accepteren.

Vergeet niet dat katten veelal een vertrouwd routine hebben, ze zijn gewend aan een bepaald ritme. Maar routines veranderen, seizoenen veranderen en hiermee ook het gedrag van je kat met de daarbij horende slaapplekken en speelplekjes. Geef dus niet op na 2 weken en forceer zeker niet.

 

Tip 2: Probeer verschillende plekken

Observeer je kat eens een dag. Hij/zij beweegt zich gedurende de dag door het huis en heeft vast niet alleen 1 plekje waar de hele dag gesnoozed wordt (op een enkele uitzondering na).

’s Ochtends staat de zon wellicht op een lekker plekje in de vensterbank en ’s middags na het spelen is de bank wellicht aantrekkelijk. Probeer gewoon in te spelen op dit gedrag en een passend plekje te vinden waar de nieuwe mand aantrekkelijk kan zijn. Ook hier weer geldt, geef het tijd.

 

Tip 3: Maak de geur aantrekkelijk

Katten zijn volledig gericht op geur. Ruikt iets nieuw dan kan het wellicht een tijd duren voordat deze geur geaccepteerd wordt. Hierbij kan het helpen om de nieuwe kattenmand wat vertrouwder te laten ruiken. 

Denk aan een dekentje (kussensloop) of een schoongewassen T-shirt. (bij ons is schone was zeer in trek). Hopelijk versnelt dit het vertrouwen en dus ook het gebruik.

 

Tip 4: Ga de hoogte in

Katten houden van hoge plekjes. Hier hebben ze goed overzicht en voelen ze zich veilig. Zet een nieuwe kattenmand dus niet zomaar ergens op de vloer, maar probeer juist een hoge plek te vinden. Dit kan in een vakkenkast zijn, op de rugleuning van de bank of op de kattentoren. Zo kunnen ze op een rustige ongestoorde plek hun nieuwe mandje ontdekken.

Terug naar blog

Meest populaire producten