Sunny Baskets kattenmand beige op de bank

Kattenmand kopen? Antwoord op de meest gestelde vragen

Als je op zoek bent naar de juiste kattenmand dan komen daar veel vragen en opties bij kijken. Zelf vond ik het ook een uitdaging om de juiste producten te vinden en met name een ideale kattenmand.
In deze post deel ik de antwoorden op de meest gestelde vragen die ik krijg.

Hoe groot moet een kattenmand zijn?

De grootte van een kattenmand hangt ten eerste af van de grootte van jouw kat, maar ook van het slaapgedrag. Sommige katten slapen graag opgekruld, terwijl anderen liever uitgestrekt liggen. Observeer het slaapgedrag van je kat om een beter idee te krijgen van de ruimte die ze nodig hebben.

Je wilt een mand hebben die genoeg ruimte biedt. Voor de ronde manden die ik maak hanteer ik 4 standaard maten:

Maat Small: 32/34 cm
Deze maat is prettig voor niet alleen kittens, maar ook kleine rassen zoals Singapura.

Maat Medium36/38 cm
Deze maat wordt het meest besteld en is geschikt voor een gemiddelde volwassen kat. 

Maat Large43/45 cm
Deze maat is perfect voor de wat grotere rassen zoals Brits Korthaar. Hij geeft net even wat meer ruimte om lekker om te rollen.

Maat XL50/52 cm
Deze maat is voor de echt grote katten zoals Maine Coon. Ook mag ik deze mand vaak maken voor katten die graag samen slapen.

Waar moet ik de kattenmand plaatsen?

  • De beste plek voor een kattenmand is in een rustige en comfortabele omgeving waar je kat zich veilig en kalm voelt. Kies een plekje in huis waar minimale geluiden en bewegingen zijn zodat je kat ongestoord kan ontspannen en slapen. Slaap is ontzettend belangrijk voor een kat, en hiermee bedoel ik een echte diepe slaap, niet een die constant onderbroken wordt. 

  • Het is ook belangrijk om de mand enigszins in de nabijheid van de familie te plaatsen, als het goed is voelt hij of zij zich extra comfortabel bij jou in de buurt. Valt het je op dat jouw kat je bijna onbewust volgt als je even op de bank gaat zitten. 

  • Katten geven de voorkeur geven aan warme slaapplekjes. Vermijd dus plekken waar het tocht en kies een warm (zonnig) plekje. Kijk eens hoe de zon door je huis beweegt. Thuis zie ik zelf dat in de ochtend de vensterbank favoriet is aan de voorzijde van het huis (oostkant) en in de middag verandert dit naar de achterzijde (westkant) bij de schuifpui.

  • Je kunt daarnaast overwegen om een hogere spot te kiezen, zoals een vensterbank of in/op een kast. Op zo'n plek heeft jouw kat overzicht en kan hij de omgeving goed overzien. Dit geeft een veilig gevoel. Voor de vensterbank heb ik een speciale vensterbank kattenmand gemaakt en daarnaast ook hele fijne matjes om op te zitten en te snoozen.

  • Mijn persoonlijke ervaring is dat katten ook continue nieuwe plekjes zoeken. Het is dus goed om eens in de paar weken te experimenteren met nieuwe plekjes. Kijk goed naar je kat en plaats het mandje op de plek waar hij in die periode graag een dutje doet.

Hoe vaak moet ik een kattenmand wassen?

In principe raad ik aan om de kattenmand minstens 1 keer per week goed uit te stofzuigen, zoals je ook doet met je bank, kussens en eventueel poefjes in huis. Gebruik hiervoor een spleetzuigmond of simpelweg gewoon het uiteinde van de slang zonder opzetstuk. Op deze manier maak je de mand haarvrij en blijft hij netjes.

Mocht er toch een ongelukje gebeuren dan kun je hem (nadat je het ergste vuil + haren met de hand/stofzuiger hebt verwijderd) op 30 graden wassen in de wasmachine. Zorg ervoor dat je minimaal centrifugeert en laat de mand vervolgens aan de lucht drogen. 

Welk materiaal is het beste voor een kattenmand?

Er zijn zoveel soort manden op de markt. Wat me opvalt is dat er enorm veel synthetische kattenmanden zijn. Dit kan er leuk uitzien, maar het materiaal is niet duurzaam, ademt niet en als je het wast is het slecht voor het milieu. 

Katten houden van natuurlijke materialen (katoen/karton/vilt/wol). Bovendien hebben ze een vacht en krijgen ze het snel warm. Daarom is een ademende stof heel prettig. Tot slot hoeft een mandje voor een kat niet perse fluffy te zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Katten gaan ook gerust een dutje doen op/in een kartonnen doos, niet bepaald de meest donzige plek ;). 

Mede door deze wetenschap heb ik het materiaal voor mijn kattenmanden geselecteerd. De garens die ik gebruik zijn van gerecycled katoen en niet geverfd met chemische middelen. De dikte van de garens zorgt voor de ideale combinatie van zachtheid en comfort. Een dekentje is uiteraard optioneel, maar de ervaring leert dat dit helemaal niet nodig is.

Is een kattenmand echt nodig?

Mijn kat gaat er toch niet in liggen, die is eigenwijs!  Dat is een reactie die ik van veel kattenbaasjes krijg. Dit kan wel zo zijn, maar je zult verbaasd staan. Het blijven nieuwsgierige aagjes en houden nu eenmaal echt van plekjes waar ze zich in kunnen oprollen/verstoppen.
Bovendien wil je je kat wel een herkenbaar 'bed' geven. Eentje waarvan hij weet dat het comfortabel en veilig is. Geef het gewoon wat tijd en je zult zien dat jouw kat uiteindelijk heerlijk in een van mijn mandjes kruipt. :)
Omdat de meeste mandjes niet heel mooi zijn of goed passen in een stijlvol huis ben ik ze zelf gaan maken. Zo is het naast een praktisch voorwerp ook gewoon een mooi item voor in huis. 

Daarnaast is het voor jou zelf ook prettig dat jouw kat een eigen plekje heeft en bijvoorbeeld niet op bed of op de bank ligt. Dit is uiteraard helemaal persoonlijk en aan jou om over te oordelen. 

Zit jouw vraag er niet tussen?

Dit zijn de meeste vragen die ik binnenkrijg. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met antwoorden. Mocht je nog een vraag hebben, stuur me gerust een berichtje via de site of een email naar info@sunnybaskets.nl !

Mocht je benieuwd zijn naar de kattenmanden die ik zelf maak, neem dan hier een kijkje!

Liefs,
Daniëlle

Terug naar blog

Meest populaire producten